Aanvalsplan isolatie

"Aanvalsplan isolatie: minder verspillen, meer besparen!


Waar begin je?

Een huis kan gezien worden als een vergiet wat vol moet zijn met water (maar niet mag overlopen). Er moet dus constant water aangevoerd worden (verwarming), om het water dat door de gaatjes wegloopt (warmteverlies) aan te vullen. Met isoleren maak je een deel van de gaatjes dicht, hierdoor is er minder water nodig om het vergiet vol te houden. En daarom helpt elk stukje isolatie.

Je moet echter ergens beginnen. En terwijl je plannen maakt om de volgende gaatjes te dichten zijn de eerst gedichte gaatjes al water (energie) aan het besparen. Isoleren heeft dus altijd zin. Alleen kan het zijn dat je het verschil nog niet of nauwelijks gaat zien op de energierekening, omdat het een te kleine invloed heeft om merkbaar te zijn.

Er wordt weleens gezegd dat een klein beetje extra isoleren geen of weinig zin heeft. En ergens klopt dat dus als je de mindset van nu hebt en je wilt uiteindelijk een geïsoleerd huis, dan is het goed om stap voor stap elke m2 aan te pakken zodra de kans er is. Elke verbeterde vierkante meter helpt mee om uiteindelijk het gewenste doel te bereiken.


Plan van aanpak

Als de wens is om de isolatiewaarde van een aantal onderdelen van de woning te verbeteren, dan is het handig om een plan van aanpak te maken. Maak een lijst van welke onderdelen potentieel een verbetering kunnen opleveren. En bepaal wat de globale impact van elk onderdeel is op het warmteverlies (en dus het rendement), de hoeveelheid werk en kosten die er mee gepaard gaan. De volgordelijkheid bepalen van de werkzaamheden is ook belangrijk zodat er bijvoorbeeld niks afgebroken hoeft te worden wat kort daarvoor gemaakt is. Ook kunnen de kozijnen beter pas geschilderd worden nadat het glas vervangen is en niet er voor.

De invloed die een bepaalde klus heeft op de leefbaarheid van de woning is ook een goede factor om mee te nemen. Een volledige verdieping leeghalen omdat het hele dak geïsoleerd moet worden heeft immers veel meer invloed dan alleen het vrijmaken van de vensterbanken om wat tochtstrippen bij openslaande ramen te kunnen plaatsen. Dat dak isoleren kan dan misschien beter in de zomer gedaan worden als er meer buiten geleefd wordt.

Bedenk ook dat na-isoleren vaak maar 1 keer c.q. voor lange tijd gedaan wordt. Doe het dus direct goed want de hoeveelheid werk en investeringskosten kunnen behoorlijk oplopen. En bij wijze van spreken, een pam extra centimeters isolatie geeft praktisch evenveel werk en verhoogd de kosten nauwelijks.

Wij van Velith begrijpen dat u ook graag wilt weten wat de isolatie maatregel(en) nou opleveren in geld. Dit is vrij nauwkeurig uit te rekenen, door een rapportage berekening energie besparing isolerende maatregelen aan te vragen, dit kunnen wij dit voor u geheel verzorgen tegen zeer aantrekkelijke prijzen.